> L'Ajuntament obliga a enderrocar una casa a Can Marcer, però la propietària s'hi nega

María José Garcia assegura que la casa, afectada per un despreniment de terres, és habitable

MÍRIAM DE LAMO . Sant Pere de Ribes

La propietària d'un habitatge de la urbanització Can Marcer-Can Lloses es nega a enderrocar casa seva, tal i com li ha ordenat l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes. El consistori ha declarat la finca en estat de «ruïna urbanística», a causa de l'esllavissada de terres que van provocar les pluges de l'octubre passat i que van caure damunt l'habitatge. Maria José Garcia, però, assegura que a casa seva «s'hi pot viure», ja que els únics desperfectes només afecten una petita part de la teulada. L'Ajuntament, però, no li permet reparar-la, i fins i tot li ha enviat una ordre de desallotjament.La casa de María José Garcia es troba al carrer Moncayo número 7, a una de les zones més apartades de la urbanització Can Marcer-Can Lloses, també coneguda com Valles Altos. L'habitatge va construir-se just a sota d'un turó, del qual es va desprendre terra durant les pluges de l'any passat. Aquest turó és propietat de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes. La família Garcia assegura que ara, l'Ajuntament no vol assumir la «responsabilitat que té» sobre l'esllavissament de les terres «que són seves».
«En aquesta casa s'hi pot viure perfectament», sosté la propietària. De fet, un cop a la casa, es pot veure que només hi ha desperfectes a la part de la teulada que cobreix un petit traster. La família demana que es retirin part de les terres del talús per evitar qualsevol altra esllavissada.
Un altre dels arguments que ha donat el consistori a l'hora d'enderrocar la casa és el fet que es troba «dins el parc natural del Garraf», i que, per tant, l'habitatge «és il·legal», segons explica la família Garcia. «Nosaltres, però, sempre hem pagat l'IBI de la casa», sosté la propietària. «I també les multes que ens han anat demanant per havr-la ampliat», afegeix Garcia. «Si no es podia construir, per què no ens la van fer enderrocar des del principi?», es pregunta la dona. Garcia també destaca que a la mateixa zona «hi ha més cases» com la seva.
La família Garcia va rebre la carta que reclamava l'enderroc de l'habitatge a principis de març. La seva propietària va demanar a l'Ajuntament que un «pèrit imparcial» realitzés un informe sobre l'estat de la casa, a la qual cosa el consistori s'ha negat. Ara, la família presentarà un recurs de reposició contra l'ordre d'enderroc. «Si l'Ajuntament vol enderrocar la casa, jo m'hi tancaré», amanaça María José Garcia.

 

 
 NOTÍCIES RELACIONADES

 
 
> El consistori diu que no s'hi pot fer cap obra

MÍRIAM DE LAMO . Sant Pere de Ribes

Segons l'informe de l'arquitecte municipal de Sant Pere de Ribes, al febrer, a la casa de María José Garcia «hi ha el risc real que es produeixin noves esllavissades de terres sobre la part posterior de la parcel·la i l'edificació existent». Per això caldria «construir un mur de contenció de terres a la part posterior entre les dues parcel·les». El document, però, també assegura que aquestes obres no es poden realitzar perquè l'edificació «està inclosa dins l'àmbit territorial del pla especial de protecció del medi físic i del paisatge de l'espai natural del Garraf» i que, per tant, la zona «s'entén com a espai lliure no edificable». El text també afirma que «des de la vigència del pla general» del municipi, aprovat el 1982, situa la zona dins el «sistema general d'espais lliures», «cosa que implica la nul·litat de ple dret de qualsevol acte d'edificació».

 

 

 

 

> Blanco acusa d'especulació les immobiliàries de Can Lloses i estudia
portar-les als tribunals

M.L. . Sant Pere de Ribes

«No estem disposats a consentir que l'especulació d'unes quantes
immobiliàries representi l'encariment de Can Lloses.» Així s'expressava
aquest dimarts l'alcalde de Sant Pere de Ribes, Josep Antoni Blanco, a
l'hora de defensar la paralització del projecte a la urbanització Can
Lloses-Can Marcer. Blanco va reiterar que la votació del projecte s'ha
aturat «perquè els veïns ho han demanat» a l'Ajuntament. Segons l'alcalde,
les immobiliàries «han trucat a la porta de molts veïns» per comprar
parcel·les a «preu baix», i els asseguraven que a la seva finca «seria
difícil edificar, perquè estaria qualificada com a zona verda». L'alcalde
afirma que «els petits propietaris ens van expressar el desconeixement -de
l'existència d'aquestes promotores-, el rebuig a les pressions i la petició
que l'Ajuntament els donés suport». Per l'alcalde, «la sorpresa va venir
quan l'empresa contractada per la junta de compensació de la urbanització
ens fa arribar un projecte en què entre els propietaris i els adjudicataris
hi havia immobiliàries propietàries de grans extensions de terra, que en un
any havien adquirit els terrenys».
El batlle va destacar que en total aquests empresaris posseeixen 40.000
metres quadrats al sector. «Hem posat això en coneixement de la fiscalia»,
va assegurar. Blanco va afirmar que les promotores «volen beneficiar-se
sense esforç de les penúries de persones que fa 30 anys que tenen els
terrenys a la urbanització». Una de les immobiliàries que ha adquirit
terrenys a Can Lloses va anunciar la setmana passada que es querellaria
contra l'Ajuntament per les acusacions d'especulació.